Tryk og farver

Når du laver filer til tryk, er der ofte 2 farverum i spil – nemlig RGB og CMYK. RGB bruges til farver på skærme, hvor de farver der er på tryk laves i CMYK. Læs her mere om farverummene, hvor de bruges og hvad de kan, så du lettere kan forudse og styre dine farver. Billederne herover viser konvertering fra RGB til CMYK.

RGB
Det lysbaserede farverum RGB består af de 3 grundlæggende farver: Red, Green og Blue. Der findes flere profiler inden for RGB-farverummet – f.eks. sRGB og AdobeRGB. Alle skærme viser farver med RGB-farverummet, så hvis du skal producere noget digitalt; f.eks. hjemmeside eller tabletgrafik, bør du bruge denne model.

CMYK
Print- og trykmaskiner bruger CMYK-farverummet, som består af de grundlæggende farver: Cyan, Magenta, Yellow og Key/sort. CMYK-farverummet er markant mindre end RGB-farverummet. Derfor kan de farver du ser på tryk ikke altid ramme de farver du ser på skærmen præcist, men konverteres RGB-farvene til den rigtige CMYK-profil, får du det bedst mulige resultat.

CMYK bliver mørkere, jo mere farve du tilføjer, da dette er solid farve – modsat RGB der er lysbaseret og derfor bliver lysere, jo mere farve du bruger.

Kan jeg aflevere i RGB?
Vi foretrækker filer der er lavet i CMYK, men tager også gerne imod filer, som indeholder elementer med RGB-profiler. Resultatet vil dog altid blive konverteret til CMYK ved produktion, og derfor skal du være opmærksom på, at det endelige resultat ikke nødvendigvis rammer det du ser på skærmen (som set i eksemplerne herover).

Hvordan kommer det til at se ud i CMYK?
En skærm kan ikke vise et 100% korrekt resultat af CMYK-farverummet som på tryk, da den som før nævnt altid viser farver i RGB. Resultaterne kan også variere alt efter hvilken profil du konverterer fra og til. Derfor vil vi anbefale, hvis du er det mindste i tvivl at vælge “No Colour Conversion” og “Include All Profiles”, når du eksporterer til PDF. Så vil vi sørge for, at alt bliver konverteret korrekt, og du har derfor ikke en tryk-klar PDF, som er låst fast til en bestemt profil og papirkvalitet. Hvis du har fuldstændig styr på farver og konvertering til de rigtige ICC-profiler, tager vi selvfølgelig også gerne imod trykklare materialer med CMYK-profiler.
Du kan hente vores PDF eksport-indstillinger og farveprofiler her

Er du i tvivl?
Så rådgiver vi dig gerne – kontakt os på tlf. 25 33 05 77 eller info@trykadlibitum.dk

Katalog
Vi har udarbejdet et katalog, hvor du, udover at se priser, også kan læse om tryk og farver. Katalogerne kan afhentes gratis på Rolfsgade 75, 6700 Esbjerg.

Til dig der har kataloget
Når du sidder med kataloget, kan du jo passende prøve at sammenligne billederne herunder med side 23, 24 og 26 i kataloget. Alle fotos i kataloget er produceret i CMYK-farverummet, mens fotoet, som du ser på din skærm, vises som RGB. Kan du se forskel?